Nieuws

Een dak boven je hoofd

Vers van de pers
SAM heeft een sponsor gevonden voor drie moeders in ons programma die de eerste stappen hebben gezet op weg naar een beter leven. Dat betere leven begint met het verkrijgen van een eigen dak boven het hoofd. Dankzij de gulle gift van de sponsor kunnen zij de volgende stap zetten. Ik stel de moeders aan u voor:


Leren
Modesta is 32 jaar, is in barre armoe geboren en getogen, is geen dag naar school geweest en kon lezen noch schrijven. Om in hun levensonderhoud te voorzien verkoopt zij wat er voorhanden is op straat. Het is nooit genoeg voor eten en een dak boven hun hoofd. SAM besloot haar de helpende hand toe te steken. Het plan is eenvoudig genoeg: 12 maanden naar school om te leren lezen en schrijven en daarna een kleine business opzetten.

Model-leren
Judy woonde op een vuilnisbelt in Naïrobi. Ze is 21 jaar oud, drie turven hoog en een veelbelovend mediatalent. Judy is de kleinste van het stel maar heeft ontegenzeglijk de grootste plannen. Het is haar grote droom in de media te werken en anderen te inspireren tot een beter leven. Judy wil zich inzetten voor andere jongens en meisjes uit de sloppenwijken. Zij ziet voor zich: een modellenbureau voor de slumjongeren en een Youtube serie. Daarin wil zij geslaagde Kenyanen als rolmodel portretteren om leeftijdgenoten te inspireren ook de weg naar succes te bewandelen. Want Obama zei tijdens zijn bezoek aan zijn vaderland Kenia: ‘Yes we can!’ en we moeten zelf de context creëren om de mogelijkheden die er zijn waar te maken.’ Om dit ambitieuze plan waar te maken heeft zij nog een camera, een statief en een laptop nodig.

Schoenverkoop
Stella begon met een kleine investering van SAM een marktkraampje waar zij schoenen verkocht. Het ging heel goed maar het leverde niet genoeg op voor haar en haar dochters om van te leven. Toen zij de kans kreeg om een kleine winkel inclusief de inventaris over te nemen, aarzelde Stella geen moment. Zij heeft het assortiment uitgebreid met ondergoed, sokken en wat beauty spul. Maar het levert nog niet genoeg op om woonruimte te huren. Zij slaapt ’s nachts dan ook in de winkel. Illegaal dat is duidelijk.
Stella denkt in oplossingen. Zij ziet in haar winkeltje ruimte voor uitbreiding van het aanbod. Zij wil die ruimte verhuren aan een nail- en hairstylist. Dat levert haar huurinkomsten op waardoor een eigen dak boven het hoofd tot de mogelijkheden behoort. SAM wil helpen bij het creëren van de context waarin dit allemaal mogelijk is.

Keniaaanse Odilia in het SAM team

Odilia Wentzel-Okonga is een belangrijke nieuwe vrijwilliger bij SAM. Odilia is in Kenia geboren en woont sinds haar huwelijk in Nederland. Zij zet zich al lange tijd in voor alleenstaande Afrikaanse moeders en is de ideale schakel tussen de Nederlandse en Oost-Afrikaanse cultuur. Over onze moeders zegt ze: “Alleenstaande moeders hebben het in Kenia heel zwaar. Ze zijn onbeschermd en in sommige gemeenschappen worden ze zelfs als verstotenen behandeld. Dit zijn de aller kwetsbaarste mensen in de samenleving. Alles wat hen een beetje kan doen glimlachen is meer dan de moeite waard. Letterlijk.”

Mwamba widows

Bonen en maiszaad

Odillia, vrijwilliger van SAM, is betrokken bij de Mwamba Widows, een groep weduwen uit het dorp Mwamba in West-Kenia. Het is een officieel geregistreerde zelfhulpgroep die streeft naar sociale en financiële ontwikkeling van haar leden. Het doel van de weduwengroep is om zelfvoorzienend te worden. De vrouwen willen dit bereiken door mais en graan te verhandelen, meerwaarde aan het graan toe te voegen door vóór de verkoop het graan te malen en tenslotte -de grote droom- door een bakkerij op te zetten.
De moeders/weduwen sporen elkaar aan om ieder 2 euro per maand te sparen en van het spaargeld gezamenlijk bonen en maïs te kopen. Zij kopen vlak na de oogst als de prijs het laagst is en verkopen als de prijzen stijgen. Zij zoeken sponsors voor de volgende grote oogst aan het eind van het jaar.

Aansluiting is een economische voorwaarde.

Voor ‘onze moeders’ in Kenia zijn we op zoek naar goede (gebruikte) telefoons (kleine schades geen probleem). Binnenkort gaat er iemand voor onze stichting heen. Neem contact met ons op zodat je ze aahn ons kan overdragen. Dan geven we ze een nieuwe en belangrijke bestemming!
Bovenstaande was de oproep op FB en dit was het resultaat:

Een vrijwilliger van SAM heeft ze allemaal nagekeken/gerepareerd. Inmiddels zijn ze in Kenia en zijn er weer een aantal moeders ‘aangesloten’. Dank aan alle lieve gevers!

Kip Flora

Er is niet veel voor nodig om een hele familie blij te maken. Een vrijwilliger van SAM bezocht Dandora, een van de sloppenwijken van Naïrobi (zie film Dusty Bin Dreams https://www.youtube.com/watch?v=7Y8Zqx47pOY ). Hij ontmoette daar een familie waarvan de voeding zelfs niet aan de elementaire elementen van de schijf van vijf voldeed. Om hen een klein stukje op weg te helpen kocht hij een kip voor hen die prompt de naam Flora kreeg.

En nu maar hopen dat Karel -de haan van de buren iets met Flora krijgt. Dan volgen er misschien nog een paar kuikens!

De kinderen gaan weer naar school!

Ondanks de Corona lockdown kregen de meeste kinderen toch onderwijs. Via internet of anderszins. Ook in Kenia en Oeganda is de lockdown opgeheven en zijn de scholen na lange tijd weer open.

Imbande in Oeganda is blij: de bouw van library en huis vordert gestaag.

A dream came true: naar school!

Het is alsof een droom werkelijkheid wordt als de teenmums zich en masse inschrijven bij een instituut voor beroepsopleidingen zoals bakker, kapper, informatica en monteur. Big Five gaat hier samenwerken met een lokale organisatie die beroepsopleidingen aanbiedt voor de armen, zodat alles onder één dak en dicht bij Kanguruwe Slum is. De teenmums zullen daardoor geen vervoerskosten hebben.
De dames kregen direct een rondleiding. De meiden zijn dolblij en staan te trappelen om te beginnen!
Eriss schrijft:  “I would like to take this opportunity to thank you, the entire team of SAMS and the Wierda-Baas Foundation for walking with us through the pilot of this project. It was our first time to handle this and you made it easier for us. You have no idea how you have transformed the lives of this girls.”

Pilot Teenmums afgerond met certificaat

Zie hier de foto’s van graduation day. Acht van de tien teenmums konden aanwezig zijn. De twee anderen werden vertegenwoordigd door hun ouders. Vreugde alom want ook een paar andere ouders waren er. Alle begeleiders gaven acte de presence maar ook de ‘chief from the govenment’ en dat is heel bijzonder.

UNISEX KAPSALON in Oeganda

Na een rehabilitatie van een jaar krijgen we geweldige berichten van Inyanji. De kapsalon waar zij van droomde is aardig op weg een goede middenklasser te worden. Zij heeft de salon een naam gegeven die weinig te raden overlaat!

SAM kapsalon

De zaken gaan zo goed dat Inyanji haar salon naar een betere locatie heeft verhuisd. Zij heeft daar een grotere ruimte en er komen nu al meer klanten. De salon staat open voor zowel dames als heren.

Water voor de moestuin!

Dagelijkse klus voor de kinderen: water uit de rivier halen

Het begon met een kuiltje graven en nu is het een heuse waterput. Iedereen blij want dat betekent het einde van de dagelijkse wandeling naar de rivier om water te halen.
Een bijzonder voorbeeld van ons motto: Geef de liefde door!

Tienermoeders krijgen zelfvertrouwen terug!

Het programma dat het Big5 Centre de tienermoeders biedt lijkt een succes te zijn. Alle moeders zijn rustiger en hebben stappen gezet in hun persoonlijke én sociale ontwikkeling. Zij hebben meer vertrouwen in zichzelf en voor velen is de relatie met hun ouders sterk verbeterd.

2 moeders zijn terug naar school. Een van hen zal in maart eindexamen doen voor de middelbare school en de andere moeder zal binnenkort eindexamen doen voor de lagere school.
Anderen hebben ambachten geleerd waarmee ze vanuit huis een inkomen kunnen verwerven. Zij leerden bv kralenwerk en vloeibare zeep maken.

Het Big5 team bezocht scholen waar ze gesprekken voerden over het voorkomen van tienerzwangerschappen. Met behulp van toneelstukken en video’s van you tube, leren de tieners hoe ze zich kunnen verzetten tegen de tactieken die jongens gebruiken om meisjes in deze -tot narigheid leidende relaties te lokken.
De ondersteuning van dit project ligt bij stichting SAM en de Wierda Baas Foundation.

Nieuw onderkomen in Oeganda

In Mukono/Oeganda heeft Imbande in overleg en met financiële steun van haar particuliere sponsors een stuk land gekocht van 15x30m. Hier wordt een huisje en een vaste bibliotheek annex klaslokaal gebouwd.
Om ervaring op te doen met het fenomeen ‘bouwen in Oeganda’ beginnen we met het plaatsen van de toiletgroep. In Oeganda betekent dat: een latrine boven een gat van 10m diep. Er komt ook een wasruimte (er is helaas geen stromend water en geen elektriciteit).
Een hele onderneming, maar door niet alles in één keer te doen, blijft het overzichtelijk en beheersbaar.

Verse groenten dankzij waterput

Waterput in wording

In het binnenland van Kenia is vaak niet genoeg water om een moestuin tot wasdom te krijgen. Als zovelen ondervindt de moeder van een van onze Sammies dat elk jaar weer. Een waterput zou uitkomst bieden. De vaste sponsor van Sammie wil graag iets extra’s doen. Een en ander opgeteld leidde tot het voorstel een waterput te laten graven. De voorbereidingen zijn in volle gang. Dankzij deze ruimhartige gift kan mama Sammie binnenkort het hele jaar groenten verbouwen.

Hoedekenskerke helpt Sammies

Ook dit jaar heeft men in Hoedekenskerke weer zoveel mogelijk banketstaven en kerstkransen verkocht voor het goede doel. Het resultaat is dat een heleboel particulieren en medewerkers van Lamb WestonMeijer uit Kruiningen (wereldwijd één van de leiders op het gebied van bevroren aardappel producten) hebben kunnen smullen en Stichting Sam € 1418,76 mocht ontvangen waarmee we de Sammies verder kunnen ondersteunen. Wij danken allen die hier een steentje aan bijgedragen hebben.

Aziz geslaagd!

Onze kinderen zijn de leiders van morgen. Maar alleen als zij een opleiding van goede kwaliteit krijgen.
Aziz gaat dankzij de steun van de TakaTuka Foundation al enkele jaren naar een goede school. Vandaag heeft hij het schooljaar afgerond. Hij is geslaagd en mag naar de volgende klas. En hoe trots is zijn moeder denk je?

Stichting Familiefonds Wierda-Baas “Changing lives of young mothers”

Het Big5 Centre ontwikkelde samen met Stichting SAM een programma waarin we tienermoeders vijf maanden begeleiden om de regie over hun leven terug te krijgen. Stichting Familiefonds Wierda-Baas financiert een ‘pilot’. Die is in oktober 2021 van start gegaan.

Pilot: Changing lives of young mothers
De jonge moeders komen wekelijks bijeen, krijgen adviezen van experts en formuleren persoonlijke groeidoelen. Aan het einde van de dag ontvangen zij een pak luiers en een voedselpakket zodat zij zich volledig kunnen concentreren op hun ontwikkeling.

Het hoogste doel is dat zij na vijf maanden in het programma voor zichzelf en hun kind kunnen zorgen. Het zou mooi zijn als de tieners dan weer naar school kunnen gaan of dat zij werk vinden waarmee zij in hun levensonderhoud kunnen voorzien. Zij kunnen dan later, bijvoorbeeld als hun kind naar school gaat, zelf ook weer instromen.

Eriss wil tienermoeders helpen

In verband met de COVID pandemie zijn in 2020 de scholen in Kenia negen maanden dicht geweest. De kinderen liepen niet alleen leerachterstanden op, velen werden thuis ook niet goed opgevangen. Mede daardoor zijn er in Kenia in de eerste drie maanden van de lockdown minstens 150.000 tienermoeders bijgekomen. (Bron: COVID-19: A Catastrophe for Children in Sub-Saharan Africa )

Eriss zag het aantal tienermoeders enorm stijgen en wil iets voor hen doen. Nu onze eerste Sammie in haar eigen omgeving kwetsbare meiden gaat helpen, komt het ‘pebble effect’ dat wij voor ogen hebben op gang: wij hielpen Eriss en zij neemt met dit project het stokje van ons over. Dit alles is voor Stichting SAM reden dit project van het Big 5 Centre actief te ondersteunen.

Pruiken te koop bij Inyanji

In Kenia hebben veel mensen heel dun haar en Keniaanse vrouwen zijn daarom zelden tevreden over hun haar. Zij zijn dan ook dol op extensies en pruiken. Zo’n kunstmatig kapsel geeft hun de suggestie dat zij een hele bos haar hebben.

Uiteraard speelt Inyanji daarop in en verkoopt zij in haar kapsalon een keur aan deze haarwerken. Lange pruiken, korte pruiken, extensions in alle kleuren van de regenboog. Je kunt het zo gek niet noemen of Inyanji heeft het voor je.

Cherobon, loopt stage bij een garage

In Kenia is een schooljaar in blokken van drie maanden verdeeld. Na drie maanden les volgt steevast een maand vakantie. In augustus vond Cherobon dat zonde van de tijd en daarom regelde zij een stage voor zichzelf in een naburige garage.