Nieuws

Veilig en naar school

De moeder van één van onze SAM-moeders is weduwe. De stam waartoe zij behoort kent het fenomeen ‘zwagerhuwelijken’: als je man overlijdt dan vervalt het huwelijk naar de broer van je overleden man. Oorspronkelijk was dit idee bedoeld om er voor te zorgen dat weduwen niet alleen zouden achterblijven. Een soms belangrijker motief is om ervoor te zorgen dat de de betaalde bruidsschat in de familie blijft.

Deze vrouw weigerde het zwagerhuwelijk, kwam in conflict en werd verstoten door haar schoonfamilie en haar eigen familie. Ze raakte overspannen, verkocht één van haar kinderen. Voor de andere kinderen is het in het dorp onveilig. Er is veel seksueel geweld, waar moeder haar kinderen niet voor kan beschermen. Dat heeft onze SAM-moeder aan den lijven ondervonden.

Inmiddels jaren later: onze SAM-moeder is opgenomen in het programma, ze woont zelfstandig met haar zoon en volgt een opleiding, maar vreest voor het lot van haar kleine zusje in het onveilige dorp met een instabiele moeder. Ze heeft besloten om haar zus bij haar in te laten trekken. Wij vonden twee sponsors die bereid zijn om zus naar school te helpen.

Keniaanse huishoudsters in Saoedi-Arabië krijgen een gezicht

Caroline leeft niet meer. Het onderstaande nieuwsbericht betreft een volle nicht van één van de moeders in ons programma. Ze is in Saoedi-Arabië vermoedelijk vermoord door haar baas, voor wie ze werkte als huishoudster. Dit is niet bevestigd door de autoriteiten, maar het valt te herleiden uit de noodkreet die ze insprak op whatsapp naar haar vrienden en familie in Kenia, vlak voor haar overlijden. Het nieuwsbericht leest u hier.

Duizenden Keniaanse vrouwen werken er. The Guardian schreef erover: “They see us as slaves’: Kenian women head for the Gulf despite abuse fears.” Voor sommige vrouwen is het de enige mogelijkheid op een (iets) beter leven voor hun kinderen. Keihard werk in een land ver van je familie en kinderen, waar je de taal niet spreekt en waar je niet weg kan, voor een laag loon dat je daarna naar je familie opstuurt. We willen dit bericht met u delen omdat meerdere van onze moeders op het punt hebben gestaan om zich aan te bieden als au pair, huishoudster of bediende. Zo ook de moeder wiens nicht nu niet meer in leven is. Wat zijn we blij dat we een alternatief kunnen bieden.

Een behandeling voor Makena

Makena is zes jaar en ze heeft epilepsie (zie foto hieronder). Elke week heeft zij twee tot drie aanvallen. Soms zijn die mild en blijven de symptomen beperkt tot stuiptrekkingen en een lichte daling van het bewustzijn. Maar het komt vaker voor dat Makena het bewustzijn verliest en met hoge koorts naar het ziekenhuis moet worden gebracht. Daarnaast heeft ze een achterstand in de grove motoriek (ze valt vaak) en praat ze slecht. Ze gebruikt veel anti-epileptica om de aanvallen te onderdrukken. De medicijnen hebben helaas ook invloed op haar mentale ontwikkeling.

Ondanks alle inspanningen en zware medicatie neemt de frequentie van de aanvallen toe. Zonder rigoureus ingrijpen zullen die waarschijnlijk leiden tot meer blijvende schade of zelfs de dood. Om Makena een stabiele toekomst te bezorgen met de kans op een leuker leven, zoeken we al tijden naar een oplossing die de oorzaak aanpakt. Een kostbare zoektocht die nu meer dan een jaar, vele aanvallen, ziekenhuisopnamen en drie neurologen duurt. Door de zeer matige verslaglegging en diagnoses hebben we in de eerste twee neurologen geen vertrouwen. Inmiddels is Makena onder behandeling bij een kinderneuroloog in het St. Gertrudes Children Hospital, dat geaccrediteerd is door de Joint Commission International (JCI).

Het onderzoek heeft aangetoond dat de rechter hersenhelft verschoven is ten opzichte van de linker. Hoogstwaarschijnlijk heeft dit tijdens de geboorte plaatsgevonden. Als gevolg daarvan raakt de hersenhelft soms de schedel, met ongecontroleerd gedrag tot resultaat. De Keniaanse specialist adviseert tot een operatie over te gaan om de rechter hersenhelft op zijn plaats te zetten. Een Nederlandse neuroloog die meeleest ondersteunt dit advies. We gaan nu op zoek naar sponsoren om de operatie te bekostigen.

Dit betekent niet alleen een beter leven voor Makena, maar ook voor haar moeder. Die heeft als grote droom om bakker te worden, om daarna op eigen benen te kunnen staan. Helaas hebben we deze ontwikkeling moeten stopzetten, omdat de gezondheid van Makena achteruit is gegaan. Moeder kan zich niet permitteren iets te ondernemen waardoor zij niet dicht in de buurt is van haar dochter. Hopelijk komt hier snel verandering in.

Aangereden

Cherobon is aangereden door een pikkiepikkie. Dat is een brommertaxi, de naam voor die vervoermiddel is een onomatopee voor het typische 4-takt geluid van de motor. De pijn in haar been ging niet weg, dus stuurde ze ons na een paar weken verlegen de onderstaande foto. We hebben haar naar de dokter gestuurd. Ergo, gebroken been! Kunt u zich voorstellen dat u weken met een gebroken been rondloopt omdat u geen geld heeft voor de dokter? Ze zit nu in het gips en het been geneest goed.

Het levensverhaal van Inyanji

Musa is vrijwilliger bij SAM, long time friend en ex-leerling van Floor en Anne. Hij maakte deze shockerende en eerlijke video over het leven van één van de vrouwen in ons programma. We zijn blij om met u te kunnen delen dat het op dit moment goed met Inyanji gaat.

Voortgang opleiding Anyango

Anyango volgt dankzij Stichting SAM een opleiding tot mode-ontwerper. Hieronder twee foto’s van kleding die ze zelfgemaakt heeft. Zoals u kunt zien, ze heeft talent! Wilt u haar eerste customer zijn? Dat kan. Neem contact met ons op via info@wijzijnsam.nl en we brengen u in contact.

‘Onze’ kinderen worden groot

Deze twee jongens, zonen van verschillende moeders in ons programma, kunnen al een tijd naar school dankzij Stichting SAM. Op de foto’s die we af en toe opgestuurd krijgen zien we hoe ze opbloeien. Van verlegen ventjes tot zelfverzekerde kerels. Azizi (links) en Otieno (rechts).

Landrechten voor Wanjiku

Na twee jaar zweten is het dan eindelijk gelukt: het stuk grond dat onze vaste sponsor familie Visscher via Stichting SAM voor Wanjiku kocht, is nu ook op papier haar eigendom. Met hulp van de juristen van hulporganisatie ZOA hebben we de bureaucratische stappen tot verkrijgen van de landrechten kunnen doorlopen. Dat scheelt veel stress, want steeds kwamen er mensen die meenden een stuk land te kunnen pikken. Wanjiku kan nu met een gerust hart gewassen verbouwen, voor eigen gebruik en verkoop.

De bibliotheek is weer open

De afgelopen maanden moest Imbande regelmatig de kinderen terugsturen. Eerst was er de lockdown waardoor activiteiten, ook in de buitenlucht, verboden waren. Daarna kwam het regenseizoen. De tent was bezweken onder zeer zware regenval. Vier stangen zijn geknakt. Met een bijdrage van Stichting SAM kon Imbande de tent repareren. Ook kon ze stevige bankjes kopen, omdat de grond soms te drassig is om op te zitten. Imbade is nu niet meer afhankelijk van de regenval en de lessen zijn hervat. Hieronder links de weggeregende tent, rechts de kinderen in de gerepareerde tent.

Deze bibliotheek / kinderopvang heeft een belangrijke functie in de gemeenschap. De kinderen die er komen zouden anders niet naar school gaan. Nu leren ze lezen en schrijven. Hun moeders kunnen aan het werk. We onderzoeken de mogelijkheid om naast de bibliotheek ook een nursery voor de allerkleinsten te starten. Eerst is er een vaste locatie nodig. Het stuk grond is inmiddels gevonden.

Samenwerking met Stichting Cinemafrika

Floor, Anne en een aantal anderen zijn eind vorig jaar gestart met een nieuw initiatief, te weten: CinemAfrika. Deze stichting heeft zich aangesloten bij Stichting e-Progress.

CinemAfrika staat voor samenwerking tussen mediamakers uit Europa en Afrika. Onze Afrikaanse partners zijn ambitieuze jonge mensen, met een hart voor film en andere media en afkomstig uit achtergestelde gebieden. Veel van onze studenten/collega’s hebben niet eens de kans gehad basis of middelbare school af te maken. Toch zijn ze niet te stuiten als het gaat om het vertellen van verhalen. Hun verhalen! De verhalen van armoede, onrecht, en misbruik. Maar ook het verhaal van fantasie, kunst, veerkracht en vol Afrikaanse humor. CinemAfrika wil ingaan op verzoeken van lokale organisaties en levert coaching en advies bij projecten die in productie gaan of zijn. Van idee, via script tot eindmontage en distributie. We willen de stem van deze groepen beter te doen horen en zo bij te dragen aan mensenrechten en democratische processen en betere inkomens voor makers uit sloppenwijken realiseren. Meer informatie: www.cinemafrika.nl

SAM groeit met meer dan 200%

Odilia, waardevolle vrijwilliger van SAM, leeft al enige tijd mee met een groep weduwen uit het dorp Mwamba in het westen van Kenia. De Mwamba Widows, zoals de groep heet, is een officieel geregistreerd Self Help Group die sociale en financiële ontwikkeling van alle leden nastreeft. Samen sterker. Het gaat op dit moment om 16 eenmoeder gezinnen en bijna 50 kinderen. Vanaf 1 februari zijn ze deel van SAM!

Wat ook prachtig is, is dat de groep bestaat uit leden van bijna alle, in het westen van Kenia wonende, stammen (Luo, Luhya, Kalenjin en Kikuyu)! Een samenwerking die in het door tribalisme verscheurde Kenia best bijzonder genoemd mag worden. Dat vindt ook de bank. Zo lieten de widows ons in een bericht weten: “The bank officials were surprised to hear a group of this type and were admiring to see what we are doing.”

Bijdrage Stichting Willems-Koop

Stichting SAM bedankt Stichting Willems-Koop voor hun schenking van € 1000, voor ondersteuning van gezinnen in de coronacrisis. Hiermee kunnen we onze moeders een bijdrage voor levensonderhoud geven, als het inkomen door de lockdown is weggevallen.

TakaTuka Foundation betaalt schoolgeld

We zijn heel blij dat TakaTuka Foundation het schoolgeld voor 2021 van alle kinderen van onze moeders op zich wil nemen. Ondertussen zijn de scholen ook weer open na de lockdown. Hieronder een foto van Cherobon op haar eerste dag terug op school, tussen haar (enkel mannelijke) klasgenoten. Cherobon stuurt af en toe spontaan bedankberichtjes, zoals deze van pas, om half drie in de nacht verzonden:

I woke up now and thought of you. I don’t know where I could be if you guys u were not helping me, maybe I could be doing bad things and risking my life to get a living, but because of u guys am happy and comfortable to face this world with my son without fear. May u all be blessed with long life and thanks so much!

De grondleggers van FemTuk

Twee jonge vrouwen die elkaar niet kennen. Nog niet. Ze zitten beiden in het SAM programma. Vandaag ontmoeten ze elkaar om te praten over FemTuk. De één heeft haar chauffeursopleiding net gehaald, de ander heeft vroeger al eens gereden. Hier wordt de basis gelegd voor een nieuwe vervoersservice, met vrouwelijke chauffeurs die het straatbeeld zullen veranderen.

Een gelukje voor Maulana

Maulana had geen meubels. Een bed, twee plastic stoeltjes en een klein houten koffietafeltje. Dat is wat ze destijds van onze eerste gift heeft gekocht. Eergisteren kreeg ze van vriendin V. te horen dat het huisje dat V. verhuurt al maanden leegstaat. De huurder heeft met V. afgesproken dat ze de meubels mag houden ter compensatie van achterstallige huur. V. heeft besloten dat Maulana en haar zoontje de meubels mogen ophalen. In een land waar geen kringloop bestaat mag dit een wonder heten!

Samenwerking met Stichting Me to You

Stichting SAM valt onder de ‘paraplu’stichting e-Progress. Er heeft zich een nieuwe stichting bij e-Progress aangesloten. Me to You helpt vrouwen en schoolmeisjes in Kenia om obstakels, taboes en gender issues in verband met menstruatie te overwinnen. Ze doen dit door middel van voorlichting over menstruele gezondheid en het aanbieden van duurzame menstruele hygiëne materialen. Voor de distributie werkt Me to You samen met één van onze moeders en zo kunnen we elkaar al meteen verder helpen.

Chebet doet wat ze kan

Eerder schreven we over de ‘Hartenkreet van Chebet’. Ze zit niet bij de pakken neer. Ze vond een baantje als grasmaaier (met soort korte zeis) voor 5 dagen en verdient daarmee € 3.50 per dag. In haar stad is het nu 31 graden met hoge luchtvochtigheid. We zijn trots op haar!

Opbrengst Kerstactie Hoedekenskerke bekend

Hartelijk dank aan iedereen die graag banket eet en Stichting SAM een warm hart toedraagt. Er zijn maar liefst 360 banketkransen afgenomen dit jaar. Dankzij grote bestellingen van HUBO ‘s-Gravenpolder en Lamb WestonMeijer uit Kruiningen, en alle (in verhouding) kleine bestellingen, hebben we een prachtige bedrag opgehaald van: € 1743,29

Terugblik op 2020

Een terugblik geschreven door één van onze vrijwilligers, die contact heeft met een moeder. We noemen deze moeder Selin.

In een audioboodschap blikt Selin in een half uur terug op de tijd dat ze opgenomen is in het programma van SAM. Er is een duurzame verandering in gang gezet. We nemen je graag even mee in haar verhaal.

Opgegroeid in een onveilige thuissituatie heeft zij al op jonge leeftijd moeten zien te overleven. Ze heeft vier kinderen van verschillende vaders en op het moment dat wij haar, nu twee jaar geleden, leerden kennen, runde zij vanuit een donkere keet waar zij dag en nacht verbleef een melkhandeltje. Op dat moment verbleven haar kinderen bij haar moeder en liep zij elke week 15 km om even bij hen te kunnen zijn. Haar verdiensten waren niet voldoende om in hun levensbehoeften te kunnen voorzien. Op dat moment drukte het leven zwaar op haar, ze was moedeloos. We spraken met haar over wat ze graag deed, waar ze naar verlangde. Verrassend genoeg, ze had namelijk geen onderwijs ontvangen, bleek ze graag te lezen! Vanuit SAM is één van de speerpunten dat we ernaar streven dat de moeder bij haar kinderen woont zodat zij een stabiele situatie hebben en naar school kunnen. Daarnaast kijken we of we de moeder kunnen ondersteunen bij het zelfstandig in haar levensonderhoud kunnen voorzien. Dat is vaak een lang proces.

Selin is een sterke vrouw die heel actief aan de slag is gegaan. Ze is met de melkhandel gestopt, ging korte tijd ook bij haar moeder wonen en had in een mum van tijd een eigen woonplek gevonden voor haar gezin. We hebben samen met Selin gezocht hoe zij met haar liefde voor boeken iets zou kunnen betekenen in haar eigen leefomgeving. Ze woont in een gebied veel kinderen vanwege armoede niet naar school gaan. In samenwerking met Booksteps hebben we een basisuitrusting boeken voor kinderen geleverd, die gebruikt kunnen worden om kinderen in het dorp te leren lezen. Om de kinderen een veilige plek tegen de zon en regen te geven is er een tent aangeschaft waar zij bij elkaar kunnen komen. Vanwege de coronacrisis ligt dit nu helaas even stil.

Dat geeft haar nu ook even ruimte om bewust stil te staan bij haar verleden. Dat is best heftig en confronterend en hierbij ontvangt ze coaching vanuit SAM. Ze zegt: ‘Het is niet makkelijk om mijn verleden los te laten maar ik ben trots op wie ik ben geworden. Ik heb er voor gekozen om het juiste pad te gaan’. Selin heeft veel negatieve ervaringen opgedaan in haar leven en het contact met SAM heeft hier een keerpunt ingebracht. Ze zegt: ‘Ik heb mensen ver weg die me begrijpen. Jullie bemoedigen me, zien mijn kracht. Dat betekent zoveel voor me. Ik heb geleerd dat je soms niets van ’t leven kan begrijpen maar dat je nooit je zelfvertrouwen moet verliezen. Ik wil de beste versie van mezelf zijn’.

Selin mag met haar taai verworven levenswijsheid anderen weer inspireren, via de library die ze leidt maar ook in de alledaagse contacten. Zo vertelt ze van een buurvrouw die ze vaak eten weg zag gooien. Ze sprak haar daar op aan en zei haar dat er zoveel mensen zijn die een hele dag bezig zijn om een klein beetje voedsel bij elkaar te schrapen. Dat werd haar niet in dank afgenomen. Maar zei Selin, je kunt toch ook kinderen uit de straat vragen of zij het willen. En langzamerhand ziet zij deze buurvrouw veranderen en het eten uitdelen. Uit liefde delen en weer doorgeven, zowel materieel als immaterieel, daar worden we als SAM zó blij van!

Alle vrijwilligers van SAM bedanken iedereen die het afgelopen jaar liefde, tijd of geld doneerde. We zetten onze missie in 2021 voort.

Kerst voor iedereen

Tijdens de Kerstdagen deelden medewerkers van de Big5 Library maaltijden uit aan inwoners van de Calvary sloppenwijk, zodat ook zij met een volle buik de feestdagen meemaakten. De Big5 Library wordt gesteund door SAM.